неделя, 17 януари 2010 г.

Видове суха храна при кучето-разлики в храната според възрастта!


Това е една тема която вълнува доста стопани.Сухата храна (качествената) освен че е балансирана, витаминозна и пълноценна за вашето куче, тя е най удобната като начин на хранене за нас-собствениците на кучета!
Пълноценната суха храна вече присъства на българския пазар в разнообразни разновидности.Повечето хора не знаят, а и надали е имало кой да им обясни, че храната бива разделена на според възрастта на животното, и според неговата големина на породата.Тук е мястото да отбележа, че храната може да бъде според възрастта на кучето Ви:
-Джуниор/за кученца от о до 1 година/;
-Адулт/за кучета от 1 година до 7-8 годишна възраст/;
-Сениор/за кучета над 7 и повече години/
Разликата в храната е такава, че за малките кучета например протеина в сухата храна е около 30-32 %, калция, витамин Д и витамините които съдържа джуниор храната е съобразена с нуждите на малките кученца.Гранулата е ситна, подходяща за малки животни.Тук мога да спомена че гранулата се дели според породата и по-точно големината на кученцето/ако е немска овчарка, или пинчер или кокер/.Тя бива мини-за малки кучета от малки породи, миди-за кучета от средни породи и макси-за кученца от едрите породи!
Друго което е доста важно за кученцата по време на този период-на бебета, е калция, който се дава допълнително, но това съм го споменавала в по предни публикации.
При закупуването на гранулирана храна, на гърба на пакета е написана една таблица с дневните дажби според килограмите на вашето кученце, като това са дажбите за едно хранене.Най -изгодно е когато се взема по голяма разфасовка, имате храна по-дълго време и сте спокойни за храненето на вашия любимец.
След навършването на 1 година, кучето преминава на храна за възрастни животни-Adult!
Тя пак се разделя на mini, midi и maxi!
Тази храна е подходяща до 7-8 год.възраст, когато кучето минава в стадии на старост, и храната която даваме е Senior (това не е марка, а клас според възраста на кучето).
Храната сениор има една много важна съставка-а именно , тя съдържа много повече влканини от другите храни,подпомагаща правилната функция на стомаха и червата при животното.
Уважаеми собственици, не хранене своя любимец с домашната кухня!То не е прасе!!!
Научете го да дъвче храната(сухата), така ще се радва на здрави зъби и по-малко зъбен камък!!
По -добри марки храни са:
-Pedigree
-Dog shou
-Eucanuba
-Friskies
-Pro plan

Няма коментари:

Публикуване на коментар