сряда, 2 декември 2009 г.

Подготовка на кучето за охрана на дома и семейството


Много семейства по принцип не се занимават с дресировка за охрана на своите кучета,защото не виждат в това необходимостта да го правят,или предполагат че кучето им е достатъчно агресивно-и виждат в тази агресия прекрасни, "генетически заложени" охранителни качества.И едната и другата са съвършенно неверни представи.В резултат на правилната дресировка на кучето, то се обучава да разпознава тези ситуации в които да бъде агресивно, и кога да не бъде агресивно.В повечето случаи ,дресировката се основава на това,да възпитаваме у кучето послушание и да го обучим да проявява агресия само по команда.Разспостраненото убеждение, че кучето в резултат на правилна дресировка става по самостоятелно-отколкото е било , е само мит.
Напротив,ако дресировката се води неправилно, то вие наистина ще имате едно самостоятелно куче!!
А в реалния градски живот на кучето,което само си определя необходимостта от агресия-това е един неуправляем снаряд!
Представете си,че ваш приятел или близък ви потупа по рамото,или че детето ви рязко изпищи и замаха с ръце??Такива случаи има и то не са малко..Затова е необходимо много основателно и отговорно да се подходи към дресировката на вашето куче.
От друга страна,недресираното куче е абсолютно непредсказуемо!!
Опасност за околните представлява всяка порода,чиято осбовна функция е защита!Практиката ми показва,че стопанина не може да изпозлва способностите на кучето за защита,ако то не е обучено за това.Ако съответните рефлекси не бъдат образно поощрени,кучето може да отреагира на сериозна опасност по два метода-да се сражава или да избяга.И мога да ви кажа,че в 3 от 4 случаи кучето предпочита бягство!
Има кучета, надарени от природата с лош характер.Те са готови да влезат в битка с всеки, и никой не е в състояние да им надделее.В този случай вие имате действително самостоятелно куче-непослушно и безконтролно.Съгласете се,неприятно е да срещнеш малко куче,което е готово да изяде всичко.Но когато кучето тежи 50-60 кг , нещата изглеждат значително по зле... Такава среща може да завърши сериозно ( с травми), а в някои случаи -дори и летално ( смърт). Моето дълбоко убеждение е, че кучето трябва да премине през минимален курс на обща дресировка ( за послушание).Това предотвратява много проблеми в далечина!
Още един момент.Болщинството кучета се намират на такова ниво на развитие, на каквото са и 3 год.деца.Както и детето, те имат нужда от правилно възпитаване и учене.Ако вашето куче,когато е без повод на улицата ,се хвърля на всички хора-то това не е никаво охранително куче, а просто невъзпитано,несдържано и злобно куче.
Ето защо е необходимо много работа с домашните любимци и много любов!Любовта не ражда омраза!

Няма коментари:

Публикуване на коментар