вторник, 1 декември 2009 г.

Избор на подходяща порода куче


Днес съществуват над 500 породи кучета. Съответно всеки човек може да си избере подходяща за него порода. Трабва само да определи какво точно му е нужно и породата сама ще се намери. За целта трябва да си зададе няколко въпроса и пределно честно да им отговори.

1. За какво ви е кучето и какво точно ще правите с него?

Ако имате намерение да посещавате разни събирания с миловидно кученце в ръцете, ясно е, че санбернарът въобще не е подходящ – трудно ще го носите. Ако ви трябва куче за охрана на дома, то чихуахуа или той-териер не са подходящ избор за целта. В тяхната природа също е заложено да пазят и да нападат, но едвали ще се намери злосторник, който да се стресне от тях. Всъщност за всеки вид дейност има определена група породи кучета и определите ли за какво точно ви трябва кучето, кръгът на породите се стеснява.

2. Вашите физически възможности.

Ако сте здрав и силен мъж, може да си вземете каквато порода си пожелаете – малка или голяма. Ами ако не сте? Освен това, дори да сте здравеняк и нямате достатъчно време да се занимавате с кучето, трябва да вземете под внимание и физическата сила на членовете на Вашето семейство – нежната ви и крехка жена и малките деца. Едва ли е уместно също така да подарите на баба си по случай 80-годишния й юбилей едногодишен ирландски сетер. Тя даже не би могла да проследи с поглед накъде ще се стрелне подаръка й. И не очаквайте да се сдобиете с възпитано куче – те не се раждат, а стават такива в резултат на възпитанието. А докато едно куче се възпита, ще се случат доста неприятности, някои от които и доста опасни. И така, за деца и жени едри (и някои средни) породи кучета не са подходящи. Това не се отнася за професионалните кинолози, но пред тях не стои въпроса за избора на порода.

3. Размерът на кучето

Имайте предвид, че някои малки кучета заемат доста повече място отколкото големите. Например спаньолът е толкова пъргаво и жизнено куче, че може да се намира навсякъде у дома – да бяга от стая в стая, да скача по леглата и фотьойлите и да не можете да отворите и затворите вратата от него. Докато булмастифът може да легне под масата щом се върне от разходка и да стане оттам когато му дойде времето за храна. Това куче всъщност е незабележимо.

Освен това малките породи ядат по-малко, но капризничат повече. Във всеки случай ако не сте съвсем финансово състоятелни, по-добре е да си изберете малка или средна порода куче.

4. Качество на козината.

Ако ви харесва да се занимавате с козината – може би сте професионален грумър или фризьор по призвание, вземете си дългокосместа порода. Такова куче изглежда красиво и ефектно. Ако намерите някой, който може да преде и плете, след като си съберете достатъчно козина, ще имате пуловери от вашето собствено куче. А козината у дома от късокосместите и дългокосместите породи се разпределя еднакво. Само дето е по-трудно да почиствате малките и къси косми от дългите. Няма козина от голите кучета, но при тях трябва да полагате грижи за кожата им (да я мажете с крем), и от твърдокосместите – шнауцери и териери, но на тях трябва да им се прави триминг на 2-3 месеца. Относително малко козина у дома си имат собствениците на пудели и други къдрави породи – кери блу териер и бедлингтон териер. Тези кучета също линеят, но падналата им козина по-лесно се чисти. Цветът също има значение. Ако харесвате белите кучета, то след разходка след първия дъжд бялото става сиво и след всяка разходка ще трябва да положите усилия, за да върнете естествения цвят на кучето.

5. И накрая, темпераментът – вашият и на кучето.

Не трябва да се говори общо за темперамента на всички кучета от една порода. Във всяка порода има добри и лоши кучета, активни и спокойни, доминантни и подчинени, лесно обучаеми и такива, които въобще не са склонни да се подчиняват. Може да се говори само за някаква склонност как се държат болшинството от кучета от дадена порода. Във всяка порода има изключения и никой не гарантира, че то няма да се падне точно на вас. Не само в една порода, но и в едно кучило има кученца със съвършено различни темпераменти.

Когато отговорите на всички тези въпроси, ще получите 2-3, най-много 5 породи, които са подходящи за вас. А да избирате от 2, 3 или 5 породи е доста по-лесно, отколкото от 500. тогава отидете на изложба и поговорете със собствениците на избраните от вас породи. И накрая ви остава да решите коя от тях е наистина вашата порода куче.



Няма коментари:

Публикуване на коментар